No więc konkretnie. Chciałbym jakoś konkretniej włożyć się w rozwój vcmi, a że barwy nowych graczy mógłbym zrobić, więc zrobić się postaram. Niech ktoś poda mi listę grafik do zrobienia oraz format w jakim ma być to zrobione.
Konkretnie pozdrawiam
No więc konkretnie. Chciałbym jakoś konkretniej włożyć się w rozwój vcmi, a że barwy nowych graczy mógłbym zrobić, więc zrobić się postaram. Niech ktoś poda mi listę grafik do zrobienia oraz format w jakim ma być to zrobione.
Konkretnie pozdrawiam
Ha.
Zacząłbym od przygotowania palety 32 kolorów, które będą używane do barwienia grafik interfejsu. (Wypakuj sobie jakąś grafikę interfejsu i zobacz na ostatnie 32 kolory w palecie - to sa kolory gracza i one będą podmieniane).
Trzeba proporzec. Także w wersji naciśniętej i podświetlonej.
Trzeba flagi bohaterów.
Trzeba do pregame’a przekolorować grafiki.
Do tego mnóstwo drobnych poprawek w kodzie.
Ilu tych graczy chcesz dodać? Jakie barwy?
I nie chcę Cię zniechęcać, ale i tak perspektywy na wykorzystanie tego w najbliższych kilkunastu miesiącach (jak nie więcej) sa praktycznie żadne.
Format map heroesa i tak wspiera tylko do 8 graczy. Opracowanie naszego formatu i naszego edytora, który docelowo będzie mógł wspierać większą liczbę graczy, to naprawdę mglista przyszłość.
Co nie zmienia faktu, że grafiki mogą powstać już teraz i czekać chwili, kiedy będą potrzebne. Mi to odpowiada.
Nie chcę Cię zniechęcać - po prostu nie chcę też robić Ci fałszywych nadziei na szybkie dodanie tych graczy.
jak dalej chcesz to robić - daj znać, spróbuję zebrać listę tych grafik.
Nie liczę wcale na szybką implementację. Chcę po prostu w czymś pomóc i to zadanie jest dla mnie odpowiednie.
Na początek planuje gracza białego i czarnego - będzie to chyba najłatwiejsze do wykonania.
Zacznij od palety kolorów do podmiany.
Jest to dość proste i a daje spory efekt.
Weź plik PLAYERS.PAL z h3bitmap.lod. Obejrzyj go sobie jakimś hex editorem, czy czymś.
Jego format wygląda mniej więcej tak: pierwsze 24 bajty to nagłówek, nieciekawy dla nas i mozna go olać.
Następnie masz zapisane 256 kolorów (po 32 dla każdego z 8 graczy). Każdy kolor to cztery bajty w pliku - odpowiadają one kanałom RGBA. Ponieważ kanał alfa (czwarty bajt koloru) jest nieużywany, ma zawsze wartość zero (po tym można łatwo poznać w pliku, gdzie kończą się poszczególne kolory).
Spróbuj hex editorem podmienić kolory gracza czerwonego (pierwsze 32, zaraz za nagłówkiem). Zmodyfikowany plik zapisz w folderze Data. Spróbuj uruchomić VCMI (oryginalne H3 powinno się też nadać) i wejdź w grę graczem czerwonym - powinieneś zobaczyć efekty swojej pracy.
Kolory są generalnie ułożone od najciemniejszego do najjaśniejszego. Jak pisałem - podejrzyj sobie paletę jakiejś grafiki interfejsu, to zobaczysz jak to wygląda na przykładzie niebieskiego.
Jeśli coś zagmatwałem lub pozostają niejasności - pytaj.
Ok załapałem, doświadczalnie nawet coś zmieniłem. W tygodniu nad tym przysiądę i spróbuję zadziałać w kolorze black
Witam, oto co udało mi się uzyskać poprzez podmianę kolorów w palecie.
Początek niezły, ale tak czy siak z uwagi na ograniczenia formatu mapy nie będzie się dało tego wykorzystać bez generatora map losowych/nowego formatu mapy i edytora. Przydałoby się zrobić pełną listę grafik potrzebnych dla wprowadzenia nowego gracza. Łącznie z tymi, które są nietrywialne do zmiany, jak MUHOTSEA.
Problem z szarym graczem byłby taki, że neutralne campy wyglądałyby jak jego własność
Kolory które wybrałem to raczej biały i czarny, lecz nie chciałem tak rozjaśniać/pociemniać tabelek i sztandarów aby nie straciły dobrego wyglądu, a flagi na mapie przygody były by w bardziej wyrazistych barwach jak na obrazie ponizej:
Jestem ciekawy czy są już pliczki pod złotego, beżowego, srebrnego i szarego.
Dałby się zrobić całkiem czarnego?
A w stosunku do orgyinału, zmieniłbym palete.
Wtedy można by byłlo dać bordowego, jasnoczerwonego, oliwkowego i jasnozielonego/seledynowego
Hosting provided by DigitalOcean