Portal ogranie.pl opublikował wywiad ze mną:
ogranie.pl/wywiady/heroes-3-reak … ektu-vcmi/
Polecam wszystkim zainteresowanym VCMI, opowiadam, jak projekt powstał i dokąd zmierza.
Portal ogranie.pl opublikował wywiad ze mną:
ogranie.pl/wywiady/heroes-3-reak … ektu-vcmi/
Polecam wszystkim zainteresowanym VCMI, opowiadam, jak projekt powstał i dokąd zmierza.
Dobrze się czytało, fajna “ciekawostka”.
Zdziwilo mnie jedno stwierdzenie:
Skoro udalo sie zaimplementowac to przez pHomm’a w programie H3Metered o ktorym pisal TUTAJ to musi chyba byc znany algorytm, czy nie?
Algorytm nie jest znany. Zrobili jedynie automat, który wytestował każdy możliwy typ terenu na każdej z pozycji i zapisywał rozmieszczenie przeszkód do pliku. Jak otworzysz paczkę z edytorem, to jest tam 17MB plik obstacles.ini, w którym zapisali te kombinacje.
Nie wiemy jednak, jaką regułą są wygenerowane i jak by wyglądały na mapach o innych wymiarach, na innych typach terenu bądź przy innych dostępnych przeszkodach.
Link z 1 postu nie dziala
Ten link ma niecałe 2 lata ,zresztą ta strona prawdopodobnie juz nie istnieje
Portal najwidoczniej upadł, wywiad już nie jest dostępny. Cóż… Nie każda inicjatywa trwa tak niezłomnie jak projekt VCMI.
Jeśli macie jakieś pytania, ja tu jestem i w miarę możności staram się służyć odpowiedzią.
Podejrzewam, że odpowiedzi na kilka pytań z wywiadu obecnie wyglądałyby inaczej. Fajnie byłoby mieć porównanie :).
Może nie jestem tak wiekowy jak ten projekt, ale może powtórzymy ten wywiad (w pewnej części) i wrzucę go u siebie? Prowadzę bloga o grach i niedawno pisałem o VCMI (a teraz piszę z uporem maniaka o HoMM 3 HD od Ubi).
Hosting provided by DigitalOcean