Witam,
O VCMI wiedziałem już od dosyć dawna, pamiętam jak ściągałem chyba wersje około z 0.6 czy coś takiego, a możne nawet inna, nie ważne Widzę że postęp jest coraz większy i domyślam się ile pracy w to każdy musiał włożyć.
Przeglądałem trochę forum ang i pol oraz Heroes Community, ponieważ od niedawna starałem zapoznać się z ERM i na Erze robiłem 3 ulepszenia itp dla testów. Wszystko super, ale vcmi jest o niebo lepsze w tym niż sam erm jak dla mnie
Pobrałem cove i preserve pooglądałem trochę jak to wygląda oraz popatrzyłem na tego manualna modowania, przetestowałem parę przeróbek itp.
Na początku nie chciał bym zaczynać od nowego miasta całkiem bo to za dużo, ale od przerobienia zamku i dodania trzecich ewolucji. Przerabiam np cove i wszystko jest dobrze, przerabiam w folderze config zamek jest dobrze, ale np przekopiowanie całego pliku zamku jako mod wysypuje vcmi. Nie mam w sumie plików by pokazać jeśli są potrzebne, bo to w sumie skopiowanie cova, skasowanie grafik, zmienienie ścieżek i nazw itp plików no i tak to cały plik to zwykły castle.json z configu.
Moje pytanie brzmi, jak powinno to mniej więcej wyglądać, żeby jako mod, podmieniać istniejący zamek i kreatury.
Też myślę, że niektóre pomysły z forum powinny być wzięte do projektu, bo niektóre są naprawdę dobre. Też bym mógł mieć dużo dobrych pomysłów. Zresztą jak każdy ;p gorzej z wykonaniem i czasem… Niby vcmi ma być przepisanym h3 bez limitów itp, ale tyle pracy co w niego poszło na pewno, to warto go ciągle udoskonalać, żeby był silnikiem heroesa 3 (najlepsza część) ale miał w sobie dużo więcej, jak praktycznie nowa gra
Pewnie się rozpisałem i nikomu się nie będzie chciało tyle czytać, ale też chętnie dowiedział bym się, od czego można zacząć jakąś naukę by móc pomagać lub pisać coś dodatkowego itp w projekcie, lub niezależnie. Bo jako, że zapał w tym kierunku jest, wiedza nie jest wystarczająca. C++ to znam tak bardzo minimalistycznie, że można uznać jako wcale. Lecz gdybym tylko wiedział gdzie i co szukać, wiedział skąd brać informacje, to chętnie bym się uczył Jako takiego samouka to zacząłem od php i staram się ajax, ale chętnie zrobił bym coś porządnego w końcu ;p