bad luck, szczęście i morale z liczbami większymi niż +/-3, skille wyższe niż ekspert i tym podobne
czy można wprowadzić implementację (zgodność) z tymi rozszerzeniami ?
mam na myśli by takie zmiany były dostępne po zmianie plików konfiguracyjnych i/lub dodaniu modu
Dałoby się, oczywiscie, AFAIK już teraz VCMI w pewnym stopniu wspiera część tych zmian (w przypadku morale / szczęścia powinno wystarczyć zwiększenie limitu, ze skillami o tyle jest problem, że trzebaby pisać dla każdego osobno co ma robić wyższy level).
Mógłbym zrobić tak poglądowo kilka grafik nowych poziomów umiejętności, ale najpierw powiedzcie mi gdzie są grafiki umiejętności bo mi się nie chce szukać
Zaraz, zaraz. Po co nam grafiki nowych umiejętności, skoro nie planujemy ich używać?
Gdzieś, kiedyś w jakimś modzie mogą się przydać - ale nie teraz.
W chwili obecnej serwer sam obniża poziom umiejętności drugorzędnej, jeśli przekroczy ona eksperta (wskutek jednej z luk w kodzie).
Pewien problem mogą sprawić obrazki morale i szczęścia, które ilustrują wartości od -3 do +3. Nie ma problemów z zakodowaniem wsparcia dla większych modyfikatorów, ale co ma być wyświetlane w odpowiednim oknie?
dorobi się grafikę z jednym dużym znakiem (morale+, morale-, szczęście, pech) a obok będą na niej oznaczenia takie jak w przypadku doświaczenia jednostek w wog
ikona pechu (od -1 do -3) już jest w grafikach gry tyle że nie wykorzystana
można by zamiast ręcznie składać grafiki wygenerować brakujące w grze za pomocą tego wzorca w silniku VCMI - to nam zapewnia zakres od -10 do -1, 0, od 1 do 10, oczywiście grafki w wartościach od -3 poprzez zero do 3 pozostaną wyświetlane oryginalnie, w przypadku gdyby 10 nie starczyło można dodać zgodnie z wzorcem trzecią “piątkę”
hmm w przypadku skilli ponad ekspert silnik rysował by ikonę experta plus tyle gwiazdek po prawej na ikonie ile poziomów jest ponad ekspert ważniejsze jest zapewnienie odpowiednich bonusów dla wyższych wartości tych danych, no ale tu mogą pomóc mody
chodzi mi po prostu o obsługę wartości poprzez silnik tak aby nie było ścisłego limitu w kodzie i była rozszerzalność konfiguracyjna zakresów i grafik, tak by potem można było to wykorzystać, chociażby w modzie
myślę że wsparcie dla umiejętności wyższych niż ekspert można już dodać do niektórych umiejętności
mam na myśli umiejki ilościowe (talent mag.,atak,płatnerz,logistyka, itp.) w których wystarczy dodać wzorzec żeby na ilość było teraz więcej (oczywiście przy wyższych poziomach niż ekspert)