Wypakuj załączoną paczkę nadpisując co się da.
Uruchom vcmi_log1.bat, spróbuj wczytać jakąś mapę, zaczekaj kilka chwil (aby było wiadomo, ze spróbował się połączyć, ale nie złapał) i wyślij mi wszystkie wygenerowane logi na maila ( impono MAŁPA gmail.com) albo wgraj na jakiś serwer.
Potem uruchom vcmi_log2.bat i sprawdź czy działa. Jeżeli nie - o logi tej wersji także poproszę. Jeśli zaś działa - będę rad
(te pliki bat przerzucają wypisywanie komunikatów z konsolki do plików .txt, dzięki czemu łatwiej je wysłać, wywołują odpowiednio VCMI_client1.exe i VCMI_client2.exe) vcmi_test.7z (1.45 MB)
Zła wiadomość pobrałem, podmieniłem wszystkko i jak włączam vcmi_log1.bat lub nawet vcmi_client1 wyskakuje ten błąd img169.imageshack.us/my.php?image=vcmifv6.jpg .A w katalogu vcmi_client_log jest pusty.
A an emaila prześle ci logi powstałe z pliku vcmi_log
Czy jesteś ABSOLUTNIE pewien, że wgrałeś tam nową wersję vcmi_lib.dll (tę z paczki)?
Bo ja jestem pewien, że wzmiankowana w błędzie procedura w nowej bibliotece jest, natomiast nie było jej w poprzedniej.
Podmieniłem plik vcmi_lib.dll (taki sam rozmiar miał) i poprzedni błąd znikł,lecz na vcmi_client1 i 2 też nie ładuje mapy,ale gdy włączyłem vcmi_log1 wyszły inne logi prześle na email.
Nie sugeruj się nigdy rozmiarem binarek. Bo choć różne rozmiary zawsze oznaczają różnicę, to przy niewielkich zmianach rozmiar pozostaje ten sam! Wynika to z tego, że przy budowie kompilator końcowy plik zaokrągla do wygodnych dla siebie rozmiarów.
Jak już nie chce Ci się na wszelki wypadek całej paczki kopiować, to kieruj się raczej datą modyfikacji pliku
Nowe logi są interesujące, dziękuję za nie, sprawę powinny posunąć naprzód.
Wygląda na to, że dla Visty “localhost”, to przede wszystkim “::1”, a nie “127.0.0.1”. Jeżeli faktycznie to jest problemem, to rozwiązanie jest blisko
Tym razem w paczce same binarki, tym razem z klientem sygnowanym cyferką 3.
Sprawdź czy działa lepiej i wyślij, proszę, logi - niezależnie od wyników vcmi_t3.7z (427 KB)
O, ciekawe. Czy błąd występuje zawsze, uniemożliwiając uruchomienie VCMI?
Jeżeli tak, to wywal na chwilę wszystkie mapy za wyjatkiem jakiejś jednej z folderu maps/ i sprawdź, czy nadal nie działa (po próbie przywróć sobie mapy).
Jeżeli sztuczka z mapami nie działa, to znaczy, iż to nie mapy wysypują. Natomiast nie bardzo mam pomysł co innego może to być, bo w sumie poza przeparsowaniem nagłówków wszystkich map i wczytaniem kilku grafik nic wywrotnego w tej części kodu raczej nie ma.
Może to być ew. jakaś niewspierana grafika w folderze Data/ - możesz spróbować wywalić (jeśli masz) na chwilę wszelkie “luźne” pliki graficzne stamtąd i sprawdzić, czy pomoże.
W następnej wersji deweloperskiej wepcham w te rejony więcej logów, zawęzimy obszar poszukiwań. Trzeba tropić.
Usunąłem pliki graficzne z folderu Data i nadal nie działa.
Mam jeszcze parę dodatkowych LODów i podfolderów.
Może zrób tak, żeby pisało w LOGu jakie pliki są uruchamiane.