Wiem, że temat może nie jest dobrze nazwany, ale … (Jak ktoś ma pomysł, niech zmieni :D)
Ogólnie jestem pingwiniarzem i stąd mój pomysł. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale aplikacje w Linuksie się pobiera z tzw. Repozytoriów. Są to servery z pakietami. Ogólnie w repozytorium Debiana (w Ubuntu niby też, ale w mniejszym stopniu) developerzy dbają o czystość - czyli legalność, ale nie o tym mam mówić.
Myślę, żeby (ja ogólnie nie jestem grafikiem, ale mogę się popytać znajomych) czy dobrym pomysłem byłoby (Nie znam się na tym I głównie liczę na waszą pomoc, bo znając moich kolegów) zrobienie otwartej grafiki i muzyki, dzięki czemu powstałaby jako-taka gra, mogłaby trafić do Repozytoriów i można by było grać?
No cóż, pomysł zły nie jest, ale VCMI w finalnej postaci ma umożliwiać prosty modding, czyli twój pomysł może bez problemu zostać zrealizowany jako mod
Witamy na forum, fervi!
Tak, ten pomysł od czasu do czasu wypływa, pamiętam, że Val-gaav kiedyś proponował coś takiego na bazie grafik HotA. Tylko ich status prawny jest dla mnie przynajmniej niejasny.
Myślę, że prędzej czy później zbiór w pełni wolnych grafik dla VCMI powinien powstać i ze swojej strony obiecuję zadbać, by silnik był w stanie je wykorzystać. Stworzenie w pełni wolnej gry opartej na Heroes z pewnością godnym dążeniem. Problem jest taki jak zawsze — grafik do gry by potrzeba naprawdę wiele, bo to nie tylko miasta i jednostki, ale też teren, obiekty, artefakty, czary (i ich efekty), interfejs użytkownika itd. Nawet przy ograniczonym zakresie (np. dwa miasta po kilka jednostek) roboty będzie od groma. A jeszcze wszystko to powinno być utrzymane w spójnej stylistyce i być przyzwoitej jakości.
Powinien się więc za to wziąć jakiś kompetentny i sprawdzony zespół. Obawiam się jednak, iż VCMI wciąż nie jest dostatecznie grywalne, by zainspirować taki zespół do uformowania się i podjęcia tak znacznego trudu.
Jak dla mnie, to IV miała dość ładną grafikę, bo grywalność… eh… szkoda, że Ubisoft nie zrobi po prostu remake 3-ki. Te same zamki, potwory, mechanika gry, tylko grafika ulepszona.
Piątka i szóstka są całkiem grywalne, a grafika wiadomo lepsza. Ubisoft połączył to co było dobre w h1 do h3 z tym niewiele co było dobrego w h4, zachowując klasyczny smak i jednocześnie poprawili grafikę i AI pewnie też. Czwórka była błędem ale na błędach można się uczyć. Ubisoft zrozumiał lekcję.
jedyne za czym można płakać to że całe uniwersum rozwijane do heroes3 i Might&Magic VIII poszło się kochać.
Nie wydaje mi się, że była błędem, po prostu bardzo się różniła w porównaniu do pozostałych (no i przyszłych) części, przez co nie była akceptowana
Jest jakiś Roadmap do VCMI? Nie jestem programistą, ale lubię patrzeć na to co się dzieje (jak coś zostaje poprawione i znika, ten czas do oczekiwania :D). Dlatego siedzę sobie często na Bugzilli WineHQ (chyba nawiedzony jestem :D)
No i powodzenia programistom VCMI życzę Robią kawał dobrej roboty
Piątka jest tak bliskim remakiem trójki, jak się dało zrobić nie budząc szczególnego zgorszenia. Nie powiedziałbym, żeby rezultat był szczególnie udany. Jedną z cech składających się dla mnie na przyjemność z grania w Heroesy jest własnie ładna, dwuwymiarowa grafika. Nowoczesny remake tego nei zapewni.
Stawiam perły przeciw orzechom, że jeśliby Ubisoft zdecydował się kontynuować uniwersum, to płacz by był niewspółmiernie większy. I bez tego krzyczą, że „profanacja serii”.
Tak patrzę dzisiaj na ostatnie posty Warmongera z Heroes Community i widać, że dobrze wam idzie. Mam jednak pewne sugestie. Po pierwsze artefakty dla mobów tam zaprezentowane wydają się być z lekka przekoksowane. Po drugie jeśli jakimś cudem uda wam się dorwać dobrego grafika to dobrze by było zrobić nowe grafiki dowódców. Chyba większość graczy pomimo bardzo ciekawej ich użyteczności denerwuje z lekka ich wygląd tzn. dość słaba przeróbka tego co już istniało w grze.