Może warto by z nim połączyć siły i stworzyć to o czymś kiedyś mówiłem czyli nową grę o tytule np. OpenHeroes: Horns of the Abyss.
Zamków jeśli dodać Bastion jest sporo bo 4.
Jedną z sporych zalet mogło by być całkowite porzucenie archaicznego trybu 800x600 i zastosowanie jako minimalnej rozdziałki 1024x768 … lub może i nawet wyższej ;). To oznacza oczywiście lepszą jakość grafiki. Można by też zamiast trybu “okienkowego” dla wyższych rodzielczości zrobić po prostu większe grafiki (z tego co wiem HoTA i tak robi wszystko w 3d)
Inną zaletą byłby większe zainteresowanie VCMI, więcej ludzi by zgłaszało błedy pomagało itp. Nowa gra jest bardziej pasjonująca dla ludzi niż “tylko” silnik dla starszych grafik.
Nową grę łatwiej też zbalansować i wprowadzić nowe pomysły niż tylko w modzie, gdzie zawsze padnie argument “NWC/3DO tak by tego nie zrobiło”. A przy tak starej grze jak herosi przyzwyczajenie, że niektóre rzeczy są jakie są jest jeszcze większe. (Wiem z własnego doświadczenia jak wygląda opór na wszelkie mody balansujące).
Ostatnim plusem jest brak konieczności posiadania oryginalnego H3 by w to zagrać. A H3 będize coraz trudniej kupić więc ani vcmi ani HoTA nie przyciągnie raczej nowych graczy.