Witam mam pytanie odnośnie modów waszego teamu (dokładnie Ivana)
Przekopałem prawie cały internet i nie mogę znaleźć dokładniejszego opisu dotyczącego modów True type fonts i Unlucky ones. Mógłby mi ktoś wyjaśnić ich działanie
Mam jeszcze małe pytanko czy była by możliwość wrzucić do launchera WOGa do pobrania? Według mnie ułatwiło by to modyfikację VCMI
Wszystko pisze w launcherze po wybraniu odpowiedniego moda ." True type fonts" podmienia czcionki, a “Unlucky ones” wprowadza efekt pechu ,który nie był zaimpletowany w Homm3.
Ten mod sprawia, że gra wykorzystuje czcionki z plików TTF zamiast wbudowanych w Heroesa. Czcionki dołączone do gry wspierają tylko jeden język, stąd po częsci problemy z „krzakami”. Druga połowa problemu to kodowanie… nad czym będziemy pracować.
Mhm.
Podobnie jak ujemne morale daje szansę na utratę ruchu, tak ten mod sprawia, że ujemne szczęście może spowodować zadanie ciosu o połowę słabszego.
W oryginalnej grze ten efekt był planowany (powstały grafiki i teksty), niemniej ostatecznie nie został wdrożony.
WoG jako mod to nie taka trywialna sprawa. VCMI może być instalowane na czystym H3 i wtedy sprawa jest czysta, ale możliwe są też instalacje na WoG-u i Erze — i wtedy już nie jest tak łatwo, bo naszym „modem” są wtedy pliki kompatybilnościowe, kierujące do już obecnych zasobów. Ponieważ chcemy wszelkie możliwe instalacje wspierać out-of-the-box, już w naszej podstawowej paczce znajdują się pewne pliki właściwe dla WoG-a.
Myślę, że prędzej czy później wszystkie te sprawy uda się naprostować (Ivan robi świetną robotę!) i na pewno to planujemy, na razie jednak nie ma takiej opcji i w najbliższym wydaniu nie będzie.