Forum index VCMI Project - Heroes 3: WoG recreated
Forum of the project aiming to recreate best turn-based strategy ever!

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic :: Next topic
Mam do was pytanie.
Author Message
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2014-07-21, 17:58   Mam do was pytanie.

Cześć, to mój pierwszy post na waszym forum. Założyłem specjalnie konto, żeby was zapytać o coś. Nie wiem czy trafiłem dobrze w dział, ale jakoś żaden mi nie przypasował.

Otóż czy planujecie kiedykolwiek wykonać pełne spolszczenie wraz z polskimi czcionkami do VCMI? Albo czy może ono już istnieje tylko o tym nie wiem? Wdzięczny będę za odpowiedź. Dodam jeszcze, że nie chodzi mi o to co już jest spolszczone w samej grze wersji kompletnej H3. Tylko o menu główne, niektóre nazwy i opcje, pojedyncze scenariusze również te z HotA i WoGa, które dodane są do VCMI.

Może trochę nie w temacie, ale od razu może dodam, że opcje WoGa to w sumie u mnie wcale nie działają, nie idzie ich otworzyć ani uruchomić.
 
     
Asgraf


Joined: 05 Nov 2012
Posts: 34
Location: Poland
Posted: 2014-07-22, 15:05   

Z tego co wiem czcionki uft8 z polskimi ogonkami już dawno są tylko nie istnieje jeszcze content który by z nich robił pożytek.
VCMi to silnik a nie sama gra.
Ewentualne dodatkowe kampanie spolszczenia do tych kampanii będą modami do VCMI.
Tak więc swoje pytanie powinieneś kierować nie do autorów VCMI lecz do twórców modów.
 
     
Guanabana
Guest
  Posted: 2014-07-23, 00:16   Mam do was pytanie.

No dobra, ale na przykład HotA czy WoG były wcześniej, zanim powstała VCMI. Tak więc skoro w waszym launcherze jest możliwość ich instalowania to czemu nie ma możliwości ich spolszczenia. Mało tego WoG w ogóle nie działa po instalacji go w launcherze VCMI.
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 27
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1530
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2014-07-23, 06:22   

Quote:
Tak więc skoro w waszym launcherze jest możliwość ich instalowania to czemu nie ma możliwości ich spolszczenia.

Jest za to rosyjskie tłumaczenie. jak ktoś zrobi polskie, to wrzucimy.
Quote:
Mało tego WoG w ogóle nie działa po instalacji go w launcherze VCMI.

A konkretnie co nie działa i jak to się objawia?
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Asgraf


Joined: 05 Nov 2012
Posts: 34
Location: Poland
Posted: 2014-07-23, 06:34   

Guanabana wrote:
HotA czy WoG były wcześniej, zanim powstała VCMI

HotA czy WoG o których mówisz są modami do oryginalnych heroesów
Mody napisane pod oryginalnego heroesa nie zadziałają pod VCMI, oraz mody dla VCMI nie zadziałają na oryginalnym heroesie.
Guanabana wrote:
w waszym launcherze jest możliwość ich instalowania

Po prostu ktoś zakasał rękawy i utworzył dla VCMI mod o nazwie HotA który mimo posiadania nazwy "HotA" jest tylko rekonstrukcją moda HotA dla VCMI a nie oryginalnym modem HotA.
Podobnie sprawa się ma z modem WoG dla VCMI.
Mod WoG dla VCMI jest tylko rekonstrukcją moda o tej samej nazwie dla VCMI, nie jest to oryginalny WoG.

Oba mody WoG i HotA dla VCMI zostały utworzone przez zupełnie inne osoby niż autorzy orginalnych modów WoG i HotA.
Oba te mody nie są jeszcze w pełni kompletne i posiadają mniejsze lub większe braki w stosunku do pierwowzorów.
Mod WoG dla VCMI nie oferuje wsparcia dla skryptów ERM, oraz przycisk "opcje WOG" kompletnie nic nie robi (część opcji woga można zmieniać ręcznie poprzez ręczną modyfikację pliku konfiguracyjnego).
Oba mody WoG i HotA w wersji VCMI nie dodają też jeszcze nowych kampanii które były dodawane w pierwowzorach.
Guanabana wrote:
czemu nie ma możliwości ich spolszczenia

Możliwość utworzenia moda spolszczającego co WoGa lub HotA jak najbardziej istnieje.
Z resztą już teraz istnieją mody zmieniające język HotA i WoGa z angielskiego na rosyjski.
Po prostu musi się jeszcze znaleźć ochotnik który wykona podobne mody dla języka polskiego ;)

I ostatnia sprawa na koniec.
Pamiętaj VCMI nie osiągnęło jeszcze wersji 1.0 i prace nad nim ciągle trwają.
Tak więc grając nie dziw się tym że czasem natrafisz na coś co nie zostało jeszcze w pełni zaimplementowane
 
     
Guanabana
Guest
Posted: 2014-07-23, 08:39   Mam do was pytanie.

Asgraf rozwiał wszystkie moje wątpliwości odnośnie niedziałającego WoGa. W takim wypadku Gdzie znajduje się ten plik konfiguracyjny? Jak mam tam coś pozmieniać, żeby wybrało opcje, które chcę? No i jak spowodować WoGifikację o ile coś takiego jest możliwe w VCMI. To jest jedna sprawa. Druga jest taka, że naturalnie rozumiem, że VCMI jest jeszcze nie ukończone i nie osiągnęło 1.0 nie mam zastrzeżeń do niedziałających rzeczy. Właściwie nawet nie zauważyłem co konkretnie nie działa prócz tych drobiazgów w menu głównym. Podoba mi się to, że dodaliście m.in pasek inicjatywy, którego w oryginalnym heroes nie było. Nie wiem tylko czy mielibyście możliwość przesunięcia go z góry na dolny pasek, bo tak jak teraz jest delikatnie niewygodnie.


PS: Kampanie WoGa i HotA są dostępne w VCMI (przynajmniej u mnie) tyle, że w kampaniach dowolnych. Nie wiem czy to dlatego, że mam zainstalowane zarówno VCMI, HotA i WoG na jednym Herosie i czy normalnie u każdego posiadającego tylko VCMI też tak jest.
 
     
Asgraf


Joined: 05 Nov 2012
Posts: 34
Location: Poland
Posted: 2014-07-23, 17:48   

Guanabana wrote:
Gdzie znajduje się ten plik konfiguracyjny

Na razie jedyne zaimplementowane opcje woga to dowódcy oraz doświadczenie jednostek.
Otwórz plik config/defaultMods.json i odszukaj w nim własności STACK_EXPERIENCE i COMMANDERS.
Zamień false na true aby je włączyć.
Guanabana wrote:
No i jak spowodować WoGifikację o ile coś takiego jest możliwe w VCMI

VCMi obecnie nie posiada odpowiednika wogifikacji.
Jakiś czas temu w tym topiku sam rzuciłem pomysł utworzenia VCMIfikacji która miała by pełnić tą funkcję
Gdy chłopaki skończą prace nad generatorem losowych map, wydaje mi się że do tego tematu VCMIfikacji będzie można jeszcze wrócić
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 27
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1530
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2014-07-23, 18:24   

Nie trzeba ręcznie grzebać w plikach.
Obecnie dowódców, doświadczenie i artefakty jednostek można konfigurować jako submody WoGa w launcherze.
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Asgraf


Joined: 05 Nov 2012
Posts: 34
Location: Poland
Posted: 2014-07-23, 20:29   

Aha dobrze wiedzieć. Niestety od kąd przestały się pojawiać paczki RPM nie jestem na bieżąco.
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2014-07-23, 21:15   

Warmonger obawiam się, że muszę Cię zmartwić. Opcje te o których mówisz oczywiście są możliwe do włączenia w launcherze jednakże mimo wszystko nie działają. Sprawdziłem to i mam je zaznaczone, a i tak w trakcie gry nie mogę nająć dowódcy, a panel doświadczenia mimo że się wyświetla, bo widzę go to nic się na nim nie dzieje.
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2014-07-25, 10:23   

Faktycznie zaczęły działać gdy zrobiłem tak jak Asgraf. :)
 
     
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Chronicles modified by Nasedo modified by Tow.
Š VCMI Team
Page generated in 0.06 second. SQL queries: 13