Forum index VCMI Project - Heroes 3: WoG recreated
Forum of the project aiming to recreate best turn-based strategy ever!

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic :: Next topic
Moved by: Tow
2008-08-05, 01:01
Większe rozdzielczości
Author Message
Xenomorph 

Age: 32
Joined: 14 Jun 2009
Posts: 6
Posted: 2009-06-14, 19:59   

Zrobiłem próbę w grze i prawie się udało:
http://www.wrzutka.w.zabr...50:001024-2.jpg
Nie potrafię pozbyć się tylko tych strzałek na liście herosów. W settings.txt jest napisane, że odpowiadają za nie pliki IAM012.DEF i IAM013.DEF, a ja tych plików w ogóle nie mam O_o Mam tylko IAM od 002 do 010.

Jak ktoś chce sprawdzić, to załączam moje pliki.

BTW, nie spodziewałem się, że cała ta zabawa będzie taka prosta :)

1024.zip
Download 689 Time(s) 90.18 KB

Last edited by Xenomorph on 2009-06-15, 23:01; edited 1 time in total  
 
     
majaczek 

Age: 28
Joined: 12 Jun 2008
Posts: 474
Posted: 2009-06-15, 18:46   

a nie prościej dodać 1 slot do miasta i zostawić strzałki na 8 herosów?
poza tym na dole można przesunąć surowce w lewo i zrobić miejsce na mitril
a jezcze trzeba wymyślić co by pasowało i się przydało w nowym miejscu na interfejsie...
może dodać nowy element interfejsu który możnaby przełączać między róznymi zasobnikami (np. zasobnik 1: założone artefakty l-klik zmienia r-klik wyświetla właściwości artów, zasobnik 2: zestaw czarów podróży l-klik przygotowuje do rzucania r-klik info o czarze, zasobnik 3: armia bohatera/miasta z możliwością zmiany rozłożenia jednostek (połącz/podziel/zamień) zasobnik 4: zestaw przycisków do obsługi przez skrypty, zasobnik 5: dzienny przychód surowców (jutrzejszy zakładając brak zmian w budynkach/kopalniach) wliczając kapitole i budynki specjalne +zdolności typu estates)
 
     
Majer 
Administrator AW

Joined: 27 Aug 2008
Posts: 54
Location: Poznań
Posted: 2009-06-15, 21:39   

Co do pola bitwy można dodać jeszcze na dole DMG jakie zada jednostka i jako że w zwykłym heroesie jest taka opcja daje DMG np. (500-800) to brakowało mi jeszcze ile jednostek może zginąć fakt że można to sobie przeliczyć ale zawsze może być lepiej. I Zastanawiałem się nad czarami że np. jak damy dany czar w walce to on pojawi się zboku że nie trzeba będzie sięgać do księgi, ale jak tak bliżej pomyśle to tylko do czarów ofensywnych się przydaje a nimi operójemy rzadziej niż masowymi, a i masowy starcza na ileś tam tur więc do księgi można patrzeć.
 
     
Xenomorph 

Age: 32
Joined: 14 Jun 2009
Posts: 6
Posted: 2009-06-15, 23:00   

majaczek wrote:
a nie prościej dodać 1 slot do miasta i zostawić strzałki na 8 herosów?
Ale jaki w tym sens? Po co strzałki, jak przy ośmiu herosach i tak nigdy nie zostaną użyte?
Majer wrote:
Co do pola bitwy można dodać jeszcze na dole DMG jakie zada jednostka i jako że w zwykłym heroesie jest taka opcja daje DMG np. (500-800) to brakowało mi jeszcze ile jednostek może zginąć fakt że można to sobie przeliczyć ale zawsze może być lepiej.
O tak! Nie raz przy ważnej walce brałem kalkulator w łapę :) Zawsze brakowało mi takiego czegoś w grze.

Jest pewien problem przy wyższych rozdzielczościach: czar "Dimension Door" ("Wrota Wymiarów"). Jego zasięg jest uzależniony od widocznego obszaru, a ten zmienia się przy każdej rozdzielczości. Coś trzeba by z tym zrobić, ale to już zadanie dla panów programistów.
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 28
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1537
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2009-06-16, 06:54   

Quote:
I Zastanawiałem się nad czarami że np. jak damy dany czar w walce to on pojawi się zboku że nie trzeba będzie sięgać do księgi, ale jak tak bliżej pomyśle to tylko do czarów ofensywnych się przydaje a nimi operójemy rzadziej niż masowymi, a i masowy starcza na ileś tam tur więc do księgi można patrzeć.

Bardzo brakowało mi domyślnego rzucania ostatniego użytego czaru. Grzebanie w księdze przez 20 tur z rzędu tylko po to, by rzucić kolejne wskrzeszenie nie jest zbyt emocjonujące.
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Xenomorph 

Age: 32
Joined: 14 Jun 2009
Posts: 6
Posted: 2009-06-16, 17:53   

Warmonger wrote:
Bardzo brakowało mi domyślnego rzucania ostatniego użytego czaru.
Coś jak CTRL+F w Photoshopie :) Dobra opcja, gdy się czaruje ofensywnie przy małych armiach, myślę, że jeden przycisk mógłby być na to poświęcony. Ale wygodniejszym chyba byłby pomysł majaczka, tylko uproszczony: miejsce jest na 6 dużych przycisków - 2 wiersze i 3 kolumny. Jeden wiersz można poświęcić na ulubione czary, przy czym trzeba by to rozdzielić na czary używane podczas walki (medżik aroły itp.) i te używane na mapie świata (tałn potrale i takie tam).

Cały czas czekam na opinię szefostwa o moich pomysłach. Jeśli zostaną przyjęte, to chętnie pomogę od strony graficznej, jeśli tylko czas i moje jako takie zdolności pozwolą.
 
     
Tow dragon 
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1004
Location: Kraków
Posted: 2009-06-17, 15:30   

Xenomorph, dobrze widzę, że przygotowujesz grafiki do rozdzielczości 1024x768? Ale wiesz, że wsparcie dla tej rozdzielczości jest w VCMI od kilku miesięcy?
_________________
:)
 
     
Xenomorph 

Age: 32
Joined: 14 Jun 2009
Posts: 6
Posted: 2009-06-17, 18:40   

Wiem, ale jest to bardzo niedopracowane. Przeczytaj dokładnie moje posty, zobacz screeny, to zobaczysz, co wg mnie można by poprawić. Z resztą robię to dla zabawy, więc nawet jak tego nie wykorzystacie, to nie będzie problemu :)
 
     
majaczek 

Age: 28
Joined: 12 Jun 2008
Posts: 474
Posted: 2009-06-19, 14:06   

strzałki się przydadzą jak będzie mod zwiększający/zmniejszający ilość dostępnych bohaterów na mapie przygody (a to by się przydało nawet jeśli miałoby dotyczyć pojedyńczych map)

można na nowe miejsca skonfigurować przyborniki, chociaż wtedy przyda się możliwość wyłączenia elementu UI (tak jak teraz strzałki, choć niedokładnie bo strzałki są teraz wpisane w listę przewijaną dość twardo, ale będzie przydatne przy nowych elementach ui które się nie zmieszczą w 800x600)

proponuje dodania mitrilu do pasku surowców (opcjonalne, do wybory w konfiguracji danej rozdzielczości)

poza tym mam prpopzycję żeby jak w opcjach jest włączony fullscreen to w pregame które jest zawsze w 800x600 dalej był w oknie, a fullscreen wchodził dopiero przy zmianie rozdzielczości
 
     
Majer 
Administrator AW

Joined: 27 Aug 2008
Posts: 54
Location: Poznań
Posted: 2009-06-22, 19:28   

Mam pytanie jako że VCMI opiera się na WoG\'u czy jakoś tak będzie dostępne tylko interfejs WoGa jeśli chodzi o np. surowce, czcionke liczby jed. itp. czy ze zwykłego H3 też ?
 
     
Tow dragon 
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1004
Location: Kraków
Posted: 2009-06-23, 08:21   

Nie bardzo rozumiem... na razie robimy interfejs taki, jaki jest w WoGu, ale późniejsze mody prawdopodobnie będą mogły modyfikować ten interfejs - więc wtedy będzie on mógł wyglądać np. tak jak w H3:SoD.
_________________
:)
 
     
Dru 


Joined: 14 Mar 2008
Posts: 14
Posted: 2009-06-25, 21:20   

Prawdą jest, że potencjał dla aktualnej rozdzielczości 1024x768 nie jest w pełni wykorzystany. Jak przedstawił Xenomorph, można ukrócić trochę listę zamków i bohaterów, a pod nią wstawić dodatkowe pole dla dodatkowych informacji, jednakże na to trzeba czasu oraz sensownego pomysłu co ma być tam wyświetlane. Co do rozdzielczości 1280x1024, mogę jedynie powiedzieć, że kiedyś zapewne powstanie. Można by było wstawić taką samą długość list co jest teraz dla 1024x768, a pod nimi dodać pole informacyjne o takich samych rozmiarach co w 1024x768, o ile tamte listy się skróci lub pozostawić krótszą listę w 1280x1024 na wzór nowej w wersji 1024x768, a poniżej dodać jeszcze kolejne pola informacyjne. Jest wiele możliwości, ale najważniejsze to utrzymać umiar i jak najwierniej odwzorować klimat starych dobrych Heroesów ;).
 
     
era32
Back again, I guess?

Joined: 05 Apr 2008
Posts: 6
Posted: 2009-07-20, 15:04   

Xenomorph wrote:
majaczek wrote:
a nie prościej dodać 1 slot do miasta i zostawić strzałki na 8 herosów?
Ale jaki w tym sens? Po co strzałki, jak przy ośmiu herosach i tak nigdy nie zostaną użyte?
Majer wrote:
Co do pola bitwy można dodać jeszcze na dole DMG jakie zada jednostka i jako że w zwykłym heroesie jest taka opcja daje DMG np. (500-800) to brakowało mi jeszcze ile jednostek może zginąć fakt że można to sobie przeliczyć ale zawsze może być lepiej.
O tak! Nie raz przy ważnej walce brałem kalkulator w łapę :) Zawsze brakowało mi takiego czegoś w grze.

Jest pewien problem przy wyższych rozdzielczościach: czar "Dimension Door" ("Wrota Wymiarów"). Jego zasięg jest uzależniony od widocznego obszaru, a ten zmienia się przy każdej rozdzielczości. Coś trzeba by z tym zrobić, ale to już zadanie dla panów programistów.

Najprostsze rozwiązanie wyświetlić prostokącik i zaciemnić obszar poza nim (na planszy). W ten sposób kiedy klikniesz poza prostokącik nic się nie stanie ;).

I inny pomysł... dla nie obsługiwanych rozdzielczości wyświetlić czarny prostokącik pod polem gry i wybrać najlepiej pasującą roździelczość. Monitory LCD niezbyt dobrze wyświetlają niestandardowe rozdzielczości (dla nich). Chociaż przy 1440x900 tą rozdzielczością raczej będzie 800x600 co popsuje humor (a taki mam monitor). Na zwykłym laptopie jest 1280x800. I tutaj też będzie 800x600 :(. I co robić przypadku mniejszych rozdzielczości niż 800x600 (niektóre netbooki)? Moje rozwiązanie polega na przewijaniu ekranu gdy kursor znajduje się blisko jego końca. Ale takie netbooki to 0,001% rynku więc to nie ma znaczenia ;).
 
     
majaczek 

Age: 28
Joined: 12 Jun 2008
Posts: 474
Posted: 2009-07-25, 19:22   

apropos monitorów 16:9 i 16:10
mam taki pomysł, aby te okienka które teraz są jeszcze w 800x600 zamienić na takie 1024x600 (16:10 popularna i wystarczająco niska rozdzielczość), nie będzie zbytnich problemów z przerabianiem grafik z 800x600 (zmienia się tylko 1wymiar - szerokość), a znajdzie się miejsce dla menu dla modów/rozszerzeń np. umożliwienie 9 grup w armii (zamiast 7), dodatkowe sloty na artefakty, boczne menu w ekranie miasta, dodatkowe sloty na artefakty i miejsce do zaimplementowania eliksirów, dodatkowe opisy przyciski i menu w oknie walki, albo zwykłe sloty dla nieużywanych elementów gry (na przykład jest limit dla 7 grup a ja mam jakieś dziki i nie chce ich usuwać ale chcę zmieścić boha w garnizonie - i co? odkładam w takie sloty że nie giną ale nie biorą udziału w walce), artefakty dla jednostek, miast i wiele innych opcji....
 
     
Dru 


Joined: 14 Mar 2008
Posts: 14
Posted: 2009-08-07, 14:10   

Nie wiem czy zapadłeś w sen zimowy, ale rozdzielczość 1024x600 jest dostępna od lutego. Rozumiem ze to co napisałeś to propozycje dla przyszłych modów, gdyż coś takiego nie mam sensu dodawania do standardowej wersji VCMI. Były już pomysły żeby pasek z surowcami zamienić i dodać na prawy panel w wyższych rozdzielczościach, ale pamiętajcie, że takie czyny oddalają VCMI od oryginalnego Heroes 3, a nie o to w tym wszystkich chodzi. Można dodawać nowe rzeczy pod warunkiem, że nie zmienia się pierwotnych elementów, a jedynie się je lekko modyfikuje.
 
     
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Hosting provided by DigitalOcean
Page generated in 0.06 second. SQL queries: 15