Forum index VCMI Project - Heroes 3: WoG recreated
Forum of the project aiming to recreate best turn-based strategy ever!

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic :: Next topic
Bledy w VCMI
Author Message
Tow dragon 
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1004
Location: Kraków
Posted: 2008-02-24, 12:56   Bledy w VCMI

Jeśli VCMI ci nie działa, napisz o tym kilka słów - twój błąd może zostać naprawiony w kolejnej wersji. Opis błędu możesz umieścić w tym wątku. Przydatne mogą być następujące informacje:
- opis twojej instalacji (np. wersja polska Heroes 3 + WoG 3.58f + Nowe Ulepszenia Acid Dragona)
- końcowa wersja językowa - czyli ta, na której grasz (np. polska)
- w którym momencie VCMI wywala (np. podczas włączania się, przy ładowaniu mapy, po wykonianiu konkretnej akcji po wczytaniu mapy - w dwóch ostatnich przypadkach prosimy o podanie nazwy mapy lub jej przesłanie na maila)

W działaniu VCMI nie powinny przeszkadzać zainstalowane skrypty erm, o ile nie modyfikują plików .lod.

Niemożliwe było przetestowanie VCMI na wszystkich możliwych konfiguracjach, zrobiliśmy jednak dużo, aby działało na jak największej ich ilości. Twoja pomoc może ulepszyć kolejne wersje naszej gry.
_________________
:)
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 14:31   Błąd przy włączaniu

Jak włączam VCMI, to mi się pojawia błąd:
Screen
Mam zainstalowany wygląd zamku z bety, nowe obiekty, gods mod i zrobiony przez mnie interfejs (pliki są w katalogu data, nie w LODzie).
Problem rozwiązany.

Pliki .pcx z moin nowym interfejsem stanowiły problem.
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2008-02-24, 17:05   

Witam na forum :)
Tak to właśnie bywa, często źródłem problemów są jakieś niestandardowe modyfikacje, toteż zalecamy instalację VCMI na czystego WoGa.
Czy te pliki .pcx są poprawnie obsługiwane przez H3? Jeśli tak podeślij mi je proszę na maila ( impono(AT)gmail.com ), a sprawdzę czemu VCMI się na nich sypie. Zasadniczo bowiem VCMI powinno przetrawić wszystko to, z czym sobie radzi WoG (przynajmniej pod względem niewysypywania się).
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
Last edited by Tow on 2008-06-06, 23:20; edited 1 time in total  
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 18:06   RE

Te pliki zmieniały wygląd okna mapy przygody, pewnie VCMI miało problemy z prze kolorowaniem tego okna.
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2008-02-24, 18:14   

Przebarwianie interfejsu, to tylko podmiana kolorów w palecie, nie bardzo sobie wyobrazam, azeby to moglo wysypywac. A nawet jesli, to wtedy wywalaloby po wczytaniu mapy, a nie zaraz po uruchomioniu.
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 18:28   RE

Jak usunąłem pliki to mi działało.
Jeszcze zmieniłem małe okno statystyk bohatera i miasta, portret Orrina, paski zasobów, tło zamku i fortecy i pasek miasta.
 
     
Hobbit 
One of the Guest


Age: 23
Joined: 24 Feb 2008
Posts: 4
Location: Poland, of course!
Posted: 2008-02-24, 19:43   

Witam.

Spodobała mi się wizja tego projektu, zwłaszcza, że już zostało coś pokazane (a więc i stworzone). Jednakże trochę mnie zasmucił pewien błąd. Otóż kiedy naciskam przycisk "Start" w menu "New Game", wyłącza mi się gra. Mam Heroes III: Złota Edycja (pl) z WoGiem 3.58f, spolszczeniem i polską aktualizacją skryptów.
_________________
Halfling of Nothing = ME!
 
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 20:38   

Niektóre mapy nie działają w VCMI :(.
Polecam ci uruchomić mapę "Arrogance3", bo działa.
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2008-02-24, 21:46   

Hobbit, witam :-)

Hobbit wrote:
Otóż kiedy naciskam przycisk "Start" w menu "New Game", wyłącza mi się gra.

Czy Arrogance3 działa?
Jeśli tak podeślij mi tę mapę na której nie działa, a powinno, na maila lub podaj do niej linka. (jeśli mapa jest jedną ze standardowych, to wystarczy jej nazwa)

Kulex wrote:
Niektóre mapy nie działają w VCMI :(.

Ponownie - jakie?
Muszę wiedzieć *co* nie działa, żeby naprawić ewenualne błędy.
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 21:55   

Dokładnie nie mogę powiedzieć jakie mapy nie działają.
Jeszcze jest błąd przy niektórych ustawieniach mapy.
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2008-02-24, 21:58   

Kulex wrote:
Dok³adnie nie mogê powiedzieæ jakie mapy nie dzia³aj±.

Ale... dlaczego?
Gdy VCMI się wysypuje nie zamykaj go od razu, tylko zajrzyj w logi do konsolki - zapisuje tam między innymi nazwę pliku z uruchomioną mapą.

Quote:
Jeszcze jest b³±d przy niektórych ustawieniach mapy.

Jaki błąd konkretnie?
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 22:13   

Różnych map nie odczytuję.

Przykład:
Initialization CPreGame (together): 562
Handlers initailization: 188
Opening map file: Maps/key of raya.h3m done.
Reading file: 93
Reading header: 0
Reading rumors: 0
Reading terrain: 16

To dziwna mapa z użycie w dużej ilości zaawansowanych właściwości obiektów i ustawiania obiektów wszędzie.
Link do mapy
 
     
Krogul

Joined: 24 Feb 2008
Posts: 3
Posted: 2008-02-24, 22:29   

Nie wczytuje mi poprawnie żadnej mapy. Ostatni log to ten żeby skontaktować sie z teamem po więcej informacji. Ostatni z logów przed tym logiem to : Initialization CPreGame <together>:563
 
     
Kulex 
Grafik Two Islands


Joined: 24 Feb 2008
Posts: 78
Posted: 2008-02-24, 22:42   

Instalowałeś jakieś mody?
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2008-02-24, 22:56   

Kulex wrote:
To dziwna mapa z użycie w dużej ilości zaawansowanych właściwości obiektów i ustawiania obiektów wszędzie.
Link do mapy

Ta mapa to naprawde jakas patologia, nawet edytor map mi na niej odmawia posluszenstwa. Ale dzieki za linka, postaramy się ja rozgryzc i dodac wsparcie. Choc sadzac po cudach jakie autorzy tam powyczyniali troche nam to zajmie.

A czy znasz jakies w miare normalne mapy na ktorych VCMI nie dziala?

Krogul wrote:
Nie wczytuje mi poprawnie żadnej mapy. Ostatni log to ten żeby skontaktować sie z teamem po więcej informacji. Ostatni z logów przed tym logiem to : Initialization CPreGame <together>:563

To na 95% problem z odczytem ktoregos z plikow tekstowych z h3bitmap.lod.
Czy masz zainstalowane jakies modyfikacje? Czy masz w folderze Data/ jakies pliki tekstowe? Jaka masz wersje jezykowa?


PS. Widze ze sa problemy z kodowaniem na forum, jak ktos korzysta z angielskiego interfejsu forum, to ma zachodnie, a jak z polskiego, to srodkowoeuropejskie. Mysle, ze lepiej bedzie pisac bez ogonkow, bo inaczej zawsze jakas czesc uzytkownikow bedzie miala krzaki (przynajmniej dopoki nie wymysle jak to naprawic).
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
 
     
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Hosting provided by DigitalOcean
Page generated in 0.03 second. SQL queries: 12