Forum index VCMI Project - Heroes 3: WoG recreated
Forum of the project aiming to recreate best turn-based strategy ever!

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic :: Next topic
VCMI 0.98 Problem z portretami herosów i filmikami.
Author Message
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-08, 20:01   VCMI 0.98 Problem z portretami herosów i filmikami.

Siemanko mam Windows 10 i Heroes 3 Złotą Edycję. Zainstalowałem wczoraj VCMI 0.98 i mam następujący problem:

- w grze zamiast portretów bohaterów jest pomarańczowe kółko z czerwonym przekreśleniem (prawie wszystkie poza portretami Tarnuma i HOTA, te wyświetlają się normalnie)
- filmiki kampanii nie wyświetlają się i nie ma w nich dźwięku tylko czarne tło i napisy

Nie mogę tego zobrazować, bo gdy wciskam print screen to robi mi screenshota pulpitu a nie gry. :O Jednak mam screenshota z konsoli gdzie jest cała masa błędów. Może to wam coś powie jak można mi pomóc.


 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-08, 20:34   

No dobra mam jeszcze jeden problem po dokładniejszym zbadaniu. Nie mogę walczyć. Zawsze gdy rozpoczynam walkę nieważne na jakiej mapie i jakim zamkiem to crashuje mi grę i wywala do pulpitu.
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 28
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1545
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2016-01-09, 08:22   

Wygląda na to, że brakuje plików -> niepoprawna instalacja. VCMI_Client.exe musi znajdować się w tym samym folderze, co plik .exe oryginalnej gry.
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-09, 11:41   

I tak właśnie jest, a mimo to jak widzisz sam pełno błędów. Zainstalować jeszcze raz? Czy może, któreś z dodatków się ze sobą gryzą? Na przykład Hota i WoG? Albo jakieś inne. A może to przez to że to windows 10?
 
     
misiokles 

Joined: 12 Nov 2015
Posts: 180
Posted: 2016-01-09, 20:01   

Najlepiej zainstalować kopię Heroes 3 Complete w nowym katalogu a potem na czystą instalającję VCMI. HoTa, WoG niech mają swoją odrębną instalację.
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-10, 09:31   

No dobra ponowna instalacja pomogła gra już działa i nie crashuje (tylko sporadycznie zdarza się crash), ale za to zdarza się że po rozpoczęciu walki jakieś zielone napisy z błędami, gra się nie wyłącza, ale coś jest nadal źle czy to jeszcze niedopracowanie czy znowu to ja coś zwaliłem? :D

A i filmiki kampanii w dalszym ciągu nie mają dźwięku i obrazu tylko napisy i czarne tło. Czy ktoś ma podobnie?

No i komputer prawie nic nie robi. Zamku nie rozbudowuje, po mapie nie chodzi i nie zajmuje siedlisk, kopalni, nie pokonuje potworów. Tylko rekrutuje wojska te co ma już w mieście zbudowane.
 
     
misiokles 

Joined: 12 Nov 2015
Posts: 180
Posted: 2016-01-10, 10:00   

Guanabana wrote:
No dobra ponowna instalacja pomogła gra już działa i nie crashuje (tylko sporadycznie zdarza się crash), ale za to zdarza się że po rozpoczęciu walki jakieś zielone napisy z błędami, gra się nie wyłącza, ale coś jest nadal źle czy to jeszcze niedopracowanie czy znowu to ja coś zwaliłem? :D

Też to mam. Wydaje się nie mieć znaczenia, więc olewam.
Quote:

A i filmiki kampanii w dalszym ciągu nie mają dźwięku i obrazu tylko napisy i czarne tło. Czy ktoś ma podobnie?

Tak, wszyscy tak mają. W dużym projekcie, jakim jest odtworzenie Heroes3, to tak naprawdę... pierdółka w zalewie poważniejszych rzeczy, które czekają w kolejce do odtworzenia.
Quote:

No i komputer prawie nic nie robi. Zamku nie rozbudowuje, po mapie nie chodzi i nie zajmuje siedlisk, kopalni, nie pokonuje potworów. Tylko rekrutuje wojska te co ma już w mieście zbudowane.

Jak włączasz VCMI launcher to po lewej stronie masz dwa przyciski: Mods i Settings. Klikasz Settings i tam szukasz zakładki AI Settings. W opcji Neutral AI zmieniasz ustawienie StupidAI na BattleAI.
Niestety nie oczekuj cudów. AI jest wciąż GŁUPIE na obecną chwilę i często się gra crashuje podczas tury komputera. No obecną chwilę VCMI jest fajne by sobie pograć modami - wyzwań taktycznych jeszcze długo nie uświadczysz.
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-10, 10:24   

No to z tym AI mnie nie pocieszyłeś. Chyba będę musiał po prostu grać w normalnego WoGa, bo tam działa chociaż AI z oryginalnego herosa. Takie coś jak jest w VCMI to niestety nie jest gra jakiej oczekuję. Muszę uzbroić się w cierpliwość. :p
 
     
misiokles 

Joined: 12 Nov 2015
Posts: 180
Posted: 2016-01-10, 11:17   

Jednak polecam granie w VCMI od czasu do czasu i zgłaszanie błędów na bugtrackerze. Wówczas czas do doskonałości będzie krótszy! Granie nowymi zamkami daje mimo wszystko powiew świeżości!
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-10, 11:26   

Tak nowe zamki to to co mnie zachęciło do instalacji VCMI. Jest tych zamków chyba z 7 nowych, ale niestety 4 z nich są do starszych wersji VCMI a z tych czterech dwa wygasły linki.
 
     
misiokles 

Joined: 12 Nov 2015
Posts: 180
Posted: 2016-01-10, 11:38   

Najnowszą wersję Abyss Town (stale lekko szlifowaną) możesz znaleźć w pierwszym poście:
http://forum.vcmi.eu/viewtopic.php?t=1118

Grove Town pobierasz stąd: http://www.vcmi.acidcave....grove_town.html
Nie przejmuj się wersją 0.96 - jest tam przystosowana do 0.98e. Aczkolwiek podczas bitry przeciwko Treebirds nie radzę klikać prawym przyciskiem myszy na tę jednostkę aby sprawdzić jej parametry. Czasami dochodzi w tym momencie do niezrozumiałego crashu.

Resztę miast pobierasz np, stąd: http://www.vcmi.acidcave.net/
Nowa wersja Bastionu jest w trakcie tworzenia, ale ta dostępna hula bez większych błędów.
Poprawki nad Forge też trwają, na własny użytek poprawiłem w niej to, co umiałem. Jak chcesz, to jest tu: http://www86.zippyshare.com/v/ZLOK3yaw/file.html
Cove mam nadzieję, że VCMI Team szybko zaktualizuje vcmową wersję o pewne rzeczy, które wyszły niedawno w oryginalnym dodatku.
Preserve odbugowałem do działania pod 0.98, ale w tym modzie są skopane dźwięki. Jak poszukam na necie za innymi, to podzielę się linkiem.

W każdym razie każdym miastem da się grać, aczkolwiek odradzam włączanie ich wszystkich na raz - gra ma za dużo dobrego na raz i lubi się crashować jakby zarządzanie modami ją przerastało.
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 28
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1545
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2016-01-10, 12:06   

Quote:
aczkolwiek odradzam włączanie ich wszystkich na raz - gra ma za dużo dobrego na raz i lubi się crashować jakby zarządzanie modami ją przerastało.

Bzdura. Można używać dowolnej ilości modów na raz.
Mody te jednak nie znalazły się na Launcherze, bo są niedopracowane i to one mogą ewentualnie zawierać błędy.
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Guanabana 

Joined: 21 Jul 2014
Posts: 12
Posted: 2016-01-10, 12:06   

No dobra miasta już mam. Powiedz mi jeszcze gdzie są zapisy? Chciałem usunąć niektóre i nie mogę ich znaleźć.
 
     
misiokles 

Joined: 12 Nov 2015
Posts: 180
Posted: 2016-01-10, 12:36   

Warmonger wrote:

Bzdura. Można używać dowolnej ilości modów na raz.

W teorii tak. Nie mam na to twardych dowodów, by to zgłosić ale coraz częściej obserwuję pewne 'błędy', które występują w przypadku dołączenia do gry większej ilości miast. Znaczy, dana sytuacja nie ma miejsca w przypadku podpięcia dwóch miast, ale w przypadku podpięcia pięciu już ma. I nie jest to wina modów - mody zawierają wszystkie potrzebne linie komend. Tak jakby zarządzanie "zmiennymi" i "pamięcią" w przypadku dostarczania danych przez większą ilość modów zaczęło szwankować. Nie znam się na informatycznych rzeczach - ot, to tylko moje odczucia. Dla przykładu - w przypadku sześciu miast niekiedy Dowódcy nie ma na pasku inicjatywy, w przypadku podłączenia dwóch miast - jest za każdym razem.
Guanabana wrote:
No dobra miasta już mam. Powiedz mi jeszcze gdzie są zapisy? Chciałem usunąć niektóre i nie mogę ich znaleźć.

U mnie są na dysku C: w katalogu C:/Users/[user]/Documents/My Games/vcmi/saves.
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 28
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1545
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2016-01-10, 12:54   

Quote:
I nie jest to wina modów - mody zawierają wszystkie potrzebne linie komend.

Nie ma takiej gwarancji. Mogą zawierać również wiele niepotrzebnych danych. Było już kilka przypadków, gdy mody dobierały się do dowódców i innych zasobów, do których nie miały prawa.
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Hosting provided by DigitalOcean
Page generated in 0.03 second. SQL queries: 12