Forum index VCMI Project - Heroes 3: WoG recreated
Forum of the project aiming to recreate best turn-based strategy ever!

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic :: Next topic
Tekstury z heroes IV
Author Message
Radomiej

Joined: 16 May 2012
Posts: 11
Posted: 2012-05-16, 18:22   Tekstury z heroes IV

Witam, czy jest ktoś w stanie wyciągnąć je z plików dat do jakiegoś bardziej przyjaznego programom graficznym formatu?:) potrzebowałbym ich do mojego przyszłego projektu.
 
     
majaczek 

Age: 28
Joined: 12 Jun 2008
Posts: 474
Posted: 2012-05-17, 14:21   

Masz na myśli tekstury, czy modele 3D?
Jeśli tekstury to DDS jest wspólnym formatem dla programów korzystających z directx. IrfanView z wtyczkami da radę, możesz również poszukać uniwersalnego konwertera formatów graficznych - sporo z nich powinno działać. Pamiętaj że rozszerzenie DDS obejmuje tak naprawdę około 6 formatów z pewnymi cechami wspólnymi - program który znajdziesz może umieć konwertować tylko niekture z nich.

EDIT: to są pliki pak a nie dat jak dobrze pamiętam - otwórz je w programie 7zip (mają taki sam format jak zip albo rar - nie pamiętam).

EDIT2: Zapomnij... źle przeczytałem - to co napisałem dotyczy Heroes5
 
     
Radomiej

Joined: 16 May 2012
Posts: 11
Posted: 2012-05-17, 20:55   

hehe ok, Heroes5 mnie nie interesuje(chociażby ze względu użycia technologi 3d, nie mówiąc już o klimacie):) , wiem że był jakiś program do wyciągania tych plików z dat, ale coś u mnie nie trybił poprawnie - nie miałem też czasu bawić się tym. Swoją drogą szkoda że ekipa od Equilibris nie udostępniła swoich tools`ów do modowania, bo można by się było coś pobawić. W herosie 4 tekstury są 2d, tylko w rzucie izometrycznym.
 
     
majaczek 

Age: 28
Joined: 12 Jun 2008
Posts: 474
Posted: 2012-05-18, 14:24   

Radomiej to nie są tekstury tylko sprite'y. Tekstura jest grafiką 2d do pokrywania brył lub dużych płaskich powierzchni (jak struktura powierzchni tkaniny na modelu ubrania, lub jak tapeta "Egipt" z windows 95). Sprite jest to pojedyńczy obrazek 2d bądź zestaw takich obrazków tworzący animację przedstawiający cały obiekt.

To co jest w 3D to modele postaci i obiektów oraz animacje na szkieletach takich obiektów - tektury wciąż są 2d tylko renderer je wygina do kształtu modelu. Co do ripowania z H4 (który faktycznie korzysta ze sprite'ów) zapytaj się na Heroes Community, bo widziałem tam kilka upublicznionych. Dodam że obiekty 3d również mogą być zripowane do sprite'ów (np. plików DEF), tylko wymaga to nieco większego nakładu pracy i tych najbardziej podstawowych wiadomości o edytorach 3d. Na HC jest temat gdzie Salamandre przedstawia 160 zripowanych DEFów jednostek i ponad 1000 DEFów obiektów, jest też poradnik jak ripować obiekty 3d do defów za pomocą 3ds max, wraz z adnotacją że jest to możliwe również na bezpłatnych narzędziach.

Jeśli na prawdę chcesz popracować przy ripowaniu jednostek, to zgłoś się do mnie na skype (majaczek89). Jeśli chcesz spróbować ripować z gier 3d mogę troszczkę pomóc przy tym zajęciu jako że troszeczkę sam rozgryzłem, jeśli wolisz ripować z gier ze sprite'ami 2d to bym chciał mieć listę tych gier które takie posiadają (ripowanie z nich jest sporo porstsze, a obecnie mało gier robi się na sprite'ach). Pamiętaj także że do modeli 3d przed ripowaniem łatwo dodać światło i inne efekty (przy edycji sprite'ów konieczne jest ręczne edytowanie po kilka pikseli).

Powiem wprost - mam udział w projekcie moda do WoGa i potrzebuję rippera - nie jest w moim zamiarze by szukać gier i wyjmować grafikę jedna po jednej - jest to nużące zajęcie. Możemy o szczegółach pogadać na skype (majaczek89)
 
     
Radomiej

Joined: 16 May 2012
Posts: 11
Posted: 2012-05-18, 16:01   

wiem majaczek że to nie są tekstury w dosłownym znaczeniu:D ale ja programuje na framworkach, a tam obraz 2d jako klasa nazywa się Texture(chociażby XNA czy libGDX) stąd też tak sloganem rzuciłem:)
W sumie zdolność rippowania pewnie by mi się przydała, niestety nie mam skeypa(za wolny net na rozmowy) więc zostałem przy gg. Jak coś to mogę ci podać mój nr. Grafikę z herosa potrzebuję żeby się zająć wskrzeszeniem tej gry:)
 
     
majaczek 

Age: 28
Joined: 12 Jun 2008
Posts: 474
Posted: 2012-05-18, 17:20   

Jeśli chodzi o wskrzeszenie Heroesa od strony modderów to ERA. Ale sama ERA nie wystarczy, trzeba kogoś kto zrobi na jej bazie mody. VCMI nie korzysta z XNA i podobnych pierdół więc prawdopodobnie nie zamierzałeś pomóc jako programista.

Mam projekt który może działać już w Erze, ale potrzebuje grafików, składaczy i ripperów - a ty mi wyglądasz na jednego
http://www.forum.acidcave.net/topic.php?TID=1660
http://heroescommunity.co...38&pagenumber=1
jeśli chodzi o szczegóły. Tak potrzebuje ogromną ilość grafik i to będą nowe jednostki nie podmianki. Pozostało albo przekolorować prawie wszystkie jednostki, albo odwołać się do ripów - a najlepiej trochę tego trochę tamtego.

PS: przypominam że grafiki w H4 są w trochę innej formie niż te w H3 więc i tak będzie wymagać odrobinę pracy aby wpasować w H3. Ja tam się skupiam na H3 ale nie obchodzi mnie źródło grafik byuleby pasowały.
 
     
Radomiej

Joined: 16 May 2012
Posts: 11
Posted: 2012-05-18, 22:03   

do VCMI mam zajrzeć w kod, ale zrobię to jak będę miał wolną chwilę bo pewnie przy konfigu trochę czasu spędzę.
Tak w H4 jest trochę inny format, bo i wiąże się to z innym stylem wyświetlania - zamiast 2 kierunków jest tam ich 8. Jak uda mi się dobrać do tych grafik to dam znać:)
 
     
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Hosting provided by DigitalOcean
Page generated in 0.02 second. SQL queries: 12