Posted: 2010-03-15, 22:55
dragon99919 wrote:
A tak szczerze, to od kiedy dowiedziałem się o VCMI, sam nie wiem czy chcę, żeby HotA wyszła. Oznacza to w sumie jednoznaczy koniec VCMI - złamanie kodu źródłowego, więc nie ma po co go robić od nowa. :(
Czy twórczy HotY mówili kiedykolwiek że złamali kod na tyle że można sobie poradzić z wszystkim ( np. takie głupie zmiany interfejsu lub dodanie 9 gracza o kolorze lapis-lazuli ) ? No chyba nie. Czytając na Heroes Community nie widziałem żadnej wzmianki o tym.Dlatego według mnie nawet jak HotA wyjdzie to VCMI będzie i tak bardziej wszechstronne
Posted: 2010-03-16, 00:24
dragon99919 wrote:
A tak szczerze, to od kiedy dowiedziałem się o VCMI, sam nie wiem czy chcę, żeby HotA wyszła. Oznacza to w sumie jednoznaczy koniec VCMI - złamanie kodu źródłowego, więc nie ma po co go robić od nowa. :(
Kod źródłowy to nie kij, ani nie hasło, nie da się go "złamać". Można dość ogromnym nakładem pracy zmodyfikować jego część lub dodać własny kawałek, tak aby osiągnąć jakiś cel (np. dodanie nowej jednostki / miasta), ale nie da to pełnej kontroli nad kształtem gry.
HotA może doda miasto z przyległościami, może nawet więcej. Nowy WoG może doda inne miasto, skryptowanie Luą. Ale każdy z tych dodatków pozostanie pewną zamkniętą całością, poza którą fani nie będą w stanie rozbudowywać gry. Granice pozostaną, nawet jeśli uda się je nieco na pewnych odcinkach przesunać.
Zresztą równie dobrze można by przecież uznać, że kod już został złamany w WoG-u, gdzie dodano nowe jednostki i silnik skryptów, więc VCMI jest zbędne.
Tak więc nie martwmy się, VCMI ma przyszłość!
dragon99919 wrote:
* Fotoszopa - Gimp jest darmowy i lepszy, a Photoshop za to bardzo drogi. Dlatego tak go nie cierpię i jeśli ktoś zobaczy, że piszę wyraz "fotoszopa", chyba będzie wiadomo o co chodzi. ;)
Z tą lepszością, to ciągle kwestia przynajmniej... kontrowersyjna. Nie cierpisz wszystkich drogich wyrobów, czy odnosisz to tylko do oprogramowania? :>
(Powiedzmy, że przekręcanie nazw nielubianych produktów nie jest do końca eleganckie.)
_________________ VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
No to od dzisiaj mamy "publiczną" wersję HotY: http://heroescommunity.co...8&pagenumber=99 . Ciągle beta, ale ponoć działa (sam nie próbowałem). Ciekawe, czy to planowane działanie autorów dodatku czy rzeczywiście samowolka jednego z nich? Ciężko stwierdzić. Z jednej strony ucinają wszelkie spekulacje na temat postępu prac oraz zabezpieczają się przed ponoszeniem odpowiedzialności za nieprawidłowe działanie, z drugiej dyskusja na forum sugeruje nieautoryzowany wyciek. Tak czy siak, dobrze, że w końcu coś się pojawiło.
Nie ma, bo już usunęli. Twórcy HotA wyraźnie wyrazili brak swojej zgody na rozpowszechnianie tamtej wersji, który należałoby, przynajmniej publicznie, uszanować. Jeśli bardzo ci zależy na tej becie, możesz spróbować wysłać do kogoś PMa / maila z prośbą - ale nie do mnie, bo ja nie mam.
You cannot post new topics in this forum You can reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum