Forum index VCMI Project - Heroes 3: WoG recreated
Forum of the project aiming to recreate best turn-based strategy ever!

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic :: Next topic
Tworzenie modów - pytania i odpowiedzi
Author Message
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 27
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1530
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2013-02-06, 07:09   Tworzenie modów - pytania i odpowiedzi

Wszelkie pytania, błędy, ale także porady i odpowiedzi dotyczące tworzenia nowych modów proszę zadawać w tym temacie. Sugestie dotyczące nowych funkcji można przedstawić na forum pomysły.

Najważniejsze informacje znajdują się na wiki. Każdy użytkownik forum może pomóc w pisaniu artykułów na wiki, do gorąco zachęcam.

Mam nadzieję, że z czasem przekształci się on w miarę kompletny przewodnik po systemie modów ;)
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Set 


Age: 23
Joined: 12 Feb 2013
Posts: 6
Location: Wrocław, Poland
Posted: 2013-02-12, 14:13   

Wydaje mi się, że istnieje błąd związany z trybem "auto" (Town Format -> Buildings.json). Używam go do stawiania domków na tle, które budują się razem z kolejnymi poziomami ratusza (tak jak jest np. w Bastionie w oryginalnym H3). Wszystko działa cacy kiedy na początku ma się tylko village hall. Problem polega na tym, że jak zaczyna się grę już z rozbudowanym ratuszem to domki nie są automatycznie postawione. Ale jeżeli dolevelujemy ratusz do kapitola to nagle stawiają się domki ze wszystkich poziomów.

Błąd czy używam trybu "auto" w złym celu? :P
 
 
     
Warmonger 
VCMI programmer


Age: 27
Joined: 07 Jun 2008
Posts: 1530
Location: Warsaw, Poland
Posted: 2013-02-12, 16:23   

Prawdopodobnie jedyną osobą, która zna szczegóły formatu miast, jest Ivan - bo sam je robił. On na polskie forum nie zagląda ;)
_________________
Think twice if you really need to send me private message. Use public forum for general questions.
DJ Warmonger blog
beegee wrote:
Warmonger, you are the best!
 
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2013-02-12, 17:46   

Rzuciłem okiem w kod i to wygląda na bug. Autoamtyczne budynki są dodawane tylko w czasie rozbudowy miasta, powinny jeszcze na starcie gry.
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
 
     
mikze 

Joined: 18 Jun 2013
Posts: 2
Posted: 2013-06-18, 20:47   

Czy jest jakiś poradnik jak zrobić plik DEF ? Ponieważ nie mogłem w googlach znaleść odpowiedzi jak podmienić klatki, jedynie jak rozpakować def na BMP.
 
     
mikze 

Joined: 18 Jun 2013
Posts: 2
Posted: 2013-06-19, 01:27   

Znalazlem program Defmaker ,ale sa jakies bledy ,ktorych niepotrafie naprawic.
 
     
rtx 

Joined: 04 Apr 2013
Posts: 14
Posted: 2013-10-13, 09:06   

Witam.
Gdzie można zmienić 'statystyki' budynku inne niż koszt? Np.: Chciałem w Cove dać 2 ulepszenie do tego jegomościa na 2 poziomie, wzorem pirata, lecz po stworzeniu stwora testowego, umieszczeniu jego nazwy w pliku 'faction.json' na drugim poziomie po przecinku jak w 3 poziomie cove, zrobieniem dla niego budynku o określonym id etc., gra crashuje po kliknięciu na ów budynek, a konsola jest zaspamowana żółtym napisem - 'Dwelling 47 offers no creatures!'. Jak wstawię stwora w pliku faction.json pomiędzy matem a swashbucklerem to jest tam. Tylko że wtedy z kolei nie umie strzelać. Chociaż to już na 90% jakieś niedopatrzenie z mojej strony. Więc gdzie tu ustawić ten budynek jako siedlisko określonej jednostki?

Następna sytuacja - da się jakoś ustawiać premie od budynków w postaci np. możliwości nauczenia wybranego skilla w postaci podobnej do uniwersytetu w Confluxie, albo zwiększenia przyrostu wszystkich stworzeń jak to robiła studnia w h2? Nie wspominając już o takich rzeczach jak np. +1 do wiedzy.
 
     
Ratonhnhaké:ton

Joined: 13 Oct 2013
Posts: 6
Posted: 2013-10-14, 14:10   

Witam.
Jestem tu nowy, nazywam Ratonhnhaké:ton(tak wiem oryginalna nazwa) :-P .Mam projekt, który ma na celu stworzenie miasta egipskiego Bastion-lekko zmienionego jeśli chodzi o jednostki. Projekt nazywa się Restoration of Bastion.Mam duże chęci i dużo czasu(przynajmiej na razie).Niestety nie wiem od czego zacząć, bardzo proszę o pomoc.Przyjme każdą w każdej postaci.Czy to DEF-ów,czy wyglądu miasta.

Proszę o szybką odpowiedz.Dziękuje.
 
     
rtx 

Joined: 04 Apr 2013
Posts: 14
Posted: 2013-10-14, 18:42   

Bastion masz o tu:
http://translate.google.p...es3towns.com%2F
[Link do tłumacza, bo strona rosyjska].
A defy masz o tu:
http://forum.vcmi.eu/viewtopic.php?t=757
Ich nazwy krzaczą, bo Windows polski nie czyta cyrlicy.
Mam nadzieję, że pomogłem.
 
     
Ratonhnhaké:ton

Joined: 13 Oct 2013
Posts: 6
Posted: 2013-10-14, 18:50   

Dziękuje za pomoc, ale nie o to mi chodziło.Chce zrobić coś innego. Inne jednostki, wygląd. Po prostu chce wiedzieć jak zrobić ekran miasta, miasto zewnątrz, jednostki i innne.
 
     
Tow 
Project Lead
VCMI Programmer


Joined: 01 Feb 2008
Posts: 1407
Location: Kraków, Poland
Posted: 2013-10-16, 00:21   

rtx, generalnie tworzenie nowych budynków przez mody nie jest wspierane, nie ma jak nadać im funkcjonalności. Do pewnego stopnia się dodawać nowe siedliska, ale to trochę przez przypadek (po ID wymyśla jak je interpretować) i nie nalezy traktować tego jako docelowego rozwiązania.

rtx wrote:
Chciałem w Cove dać 2 ulepszenie do tego jegomościa na 2 poziomie, wzorem pirata, lecz po stworzeniu stwora testowego, umieszczeniu jego nazwy w pliku 'faction.json' na drugim poziomie po przecinku jak w 3 poziomie cove, zrobieniem dla niego budynku o określonym id etc., gra crashuje po kliknięciu na ów budynek, a konsola jest zaspamowana żółtym napisem - 'Dwelling 47 offers no creatures!'.

Te liczby źle wyglądają. Dwelling 47 to raczej nie drugi poziom? Czy na pewno poziom jednostki i ID twojego budynku są zgodne?

Ratonhnhaké:ton wrote:
Dziękuje za pomoc, ale nie o to mi chodziło.Chce zrobić coś innego. Inne jednostki, wygląd. Po prostu chce wiedzieć jak zrobić ekran miasta, miasto zewnątrz, jednostki i innne.

Dostępne są mody z nowymi miastami, ściągnij któryś i podpatrz, jak rozwiązane są pliki konfiguracyjne. Układ wydaje mi się dość przejrzysty, w razie wątpliwości formaty są udokumentowane na nszej wiki http://wiki.vcmi.eu/index...elated_articles
_________________
VCMI is a work in progress.
VCMI is NOT an another mod.
 
     
Ratonhnhaké:ton

Joined: 13 Oct 2013
Posts: 6
Posted: 2013-10-16, 09:04   

Dziękuje Tow.Nie myślałem, że to takie łatwe teraz tylko stworzyć DEF-y i reszte.

A tak z innej beczki na wiki dodałbym miasto forge do wersji 0.94, tu jest link:http://forum.vcmi.eu/viewtopic.php?p=10572#10572
Warto dodać to do wiki.
 
     
Kuririn 


Joined: 20 Aug 2013
Posts: 7
Location: Chełm/Poland
Posted: 2014-10-22, 19:01   

Witam. Czy jest możliwość pozbycia sie oryginalnej umiejętności u stwora w systemie modów? Chodzi mi o to aby ognisty ptak nie miał całkowitej odporności na ogień (FIRE_IMMUNITY) tylko zastosować (SPELL_DAMAGE_REDUCTION)
 
 
     
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Chronicles modified by Nasedo modified by Tow.
Š VCMI Team
Page generated in 5.07 seconds. SQL queries: 12